Klinische studies

In samenwerking met Medtronic

Kwaliteitscontrole van intrathecale pijnpompen met opvolging van alle bijwerkingen door de medicatie of het toestel, evenals een kwaliteitscontrole naar de nauwkeurigheid van de infusiesnelheid van de pomp - effectief gemeten versus berekend met een computer (Intrathecal Drug Delivery: SynchroMed II Post Market Clinical Follow-up Sub-study)

In samenwerking met Abbott

Korte- en langetermijnsopvolging qua veiligheid en effectiviteit bij patiënten geïmplanteerd met een Abbott neurostimulator (Long-Term Real-World Outcomes Study on Patients Implanted with a Neurostimulator. REALITY study Abbott)

In samenwerking met Mainstay

Het effect en de veiligheid nagaan van een ReActiv8 stimulator van de firma Mainstay, eventueel in combinatie met andere meer klassieke behandelingen (ReActiv8 Implantable Neurostimulation System for Chronic Low Back Pain. ReActiv8- B study Mainstay).

In samenwerking met SGX International

DTMTM: nieuwe stimulatievorm van ruggenmergstimulatie ter behandeling van patiënten met lage rugpijn en eventueel uitstralende last in de benen, die nog NIET geopereerd werden in de rug (Comparison of DTMTM SCS Therapy Combined with CMM to CMM Alone in the Treatment of Intractable Back Pain Subjects without previous history of Lumbar Spine Surgery. DTM-INT-2020PM2. SGX International)

Interne projecten


 • We houden sinds juli 2016 een database bij van FBSS patiënten die een spinal cord stimulator hebben gekregen om hier eventueel in de toekomst nieuwe inzichten door te verwerven. Deze gegevens worden altijd anoniem verwerkt (dus er kan niet achterhaald worden over welke patiënten het gaat).
 • Onderzoek naar nieuwe stimulatievormen ter behandeling van chronische pijn.
 • Actieve intense opvolging van patiënten bij wie volgende leads werden geïmplanteerd of die lijden aan volgende aandoeningen:
  • Dorsal Root Ganglion stimulatie
  • Custom-made, verankerende ONS-lead/Ankerstim® lead sinds 2013 voor de behandeling van refractaire hoofdpijnproblemen en/of aangezichtspijn
  • Sfenopalatinum lead
  • Perifere trigeminus stimulatie
  • Ganglion van Gasser stimulatie
  • Ganglion van Gasser stimulatie

  Voor veel van deze behandelingen was ons centrum betrokken bij de ontwikkeling van het nodige materiaal (de elektrodes) die hiervoor nodig zijn.

 • Actieve detoxificatie van opiaten voordat de stap naar neuromodulatie wordt gezet. Wereldwijd is er een pandemie bezig die erger is dan COVID, namelijk de opiaatcrisis. Opiaten hebben geen plaats in de chronische behandeling van niet-kankereuze pijn. Bovendien werken ze het effect van neurostimulatie of een pijnpomp negatief in de hand. Wij hebben een protocol ontwikkeld waarbij patiënten onder intensieve begeleiding worden geholpen om te stoppen met deze medicatie.