Rhizolyse/wortelblock
10/04/2021
Neurostimulatie
01/12/2020

RF Ganglion impar

Doel

Het ganglion impar is een zenuwknoop die zich ter hoogte van de overgang van het heiligbeen (os sacrum) met het staartbeen (os coccyx) bevindt, net vóór deze beenderige structuren. Het ganglion impar speelt een rol bij pijn ter hoogte van het staartbeen of in het zadelgebied.

Hoe?

Onder röntgendoorlichting kunnen we zeer goed bepalen waar het heiligbeen eindigt en het staartbeentje begint. Er wordt zorgvuldig één naald geplaatst tussen beide beenderen, tot de tip er net voorbij komt. Vervolgens dienen we wat contrastvloeistof toe via het naaldje, waarbij we controleren of de zenuwknoop bereikt wordt. Na toediening van een lokaal verdovend middel wordt de zenuwknoop verwarmd, zodat we een gecontroleerde opwarming krijgen van deze structuur. Het ganglion impar bevat geen spieraandrijvende zenuwen, zodat het een veilige techniek is. Het effect van een radiofrequente behandeling treedt pas op na 3-4 weken.

Hoeveel terugbetaald?

Terugbetaald per 12 maand: onbeperkt, doch slechts zinvol met voldoende lang interval. Er gebeurt een inschatting door uw pijnarts tijdens een raadpleging.