BEELDMATERIAAL

Kijkt u even mee?

In deze video wordt gedemonstreerd hoe een ONS lead voor occipitale nerve field stimulatie wordt geplaatst. Stimulatie van deze regio zorgt voor een effect ter hoogte van het trigemino-cervicale complex, een functionele eenheid bestaande uit hoogcervicale structuren en hersen(vlies)structuren die een belangrijke rol spelen bij hoofdpijn.

Het ganglion van Gasser vormt de origo van de nervus trigeminus, die bij pathologie kan leiden tot neuropathe pijn in het aangezicht. Een radiofrequente behandeling van dit ganglion kan helpen bij therapieresistente trigeminusneuralgie. Stimulatie van deze structuur kan nuttig zijn bij de behandeling van trigeminusneuropathie, daar deze pathologie meestal slechts beperkt gunstig reageert op conservatieve behandelingen.

DTM of Differential Target Multiplexed is een nieuwe vorm van neurostimulatieprogrammering die actueel wordt toegepast voor patiënten met predominante lage rugpijnklachten. Hierbij worden twee leads geplaatst ter hoogte van de dorsale wervelkolom, waar de verhouding gliacellen/neuronen het grootste is. Gliacellen werden lang als de lijm van het zenuwstelstel beschouwd, maar blijken toch een rol te spelen bij het ontstaan en onderhouden van neuropathe pijn.